Еволюція смартфонів: від перших моделей до сучасних технологій

Автор: Анастасія Тарасова
Опубліковано : 05 березня 2024
Час читання : 8 хвилин

Оцінка
Еволюція смартфонів: від перших моделей до сучасних технологій

Історія розвитку комунікаційних технологій має довгий шлях: від винайдення телеграфу до створення сучасних смартфонів, які мають найновіші технології 5G та складний екран. Телефони дають нам можливість залишатись на зв’язку з друзями та близькими, допомагають отримати будь-яку інформацію завдяки доступу до Інтернету, ми можемо працювати, листуватися та розважатися, і навіть дистанційно керувати побутовою технікою.

Основні етапи створення телефону

Олександр Грем Белл став відомим у 1876 році завдяки винаходу першого телефону. Це був справжній революційний прорив, який надав 

 

можливість людям спілкуватись один з одним в тут і зараз, на відміну від телеграфу, який вимагав часу для відповіді. Але спочатку винахід Белла не до кінця розуміли, лиш з часом телефон став частиною життя людей. В 1879 році винахід Белла вже дістався до Парижа, а в 1881 році зв’язатись з близькою людиною можна було у Берліні, Ризі, Варшаві, Одесі й т.д.. На початку 20 століття телефони використовували по всьому світу, аби спілкуватися з людьми на великих відстанях.

На самому початку розвитку телефонної індустрії ці пристрої були великими, їх потрібно було вішати або ставити на стіл, вони мали поворотні циферблати, та підключалися до телефонної лінії за допомогою дроту. У 60-х роках з’явився перший кнопковий телефон, а в 1980-х роках винайшли перші бездротові апарати. У 90-х роках з’явився перший телефон-розкладачка, який потрібно було відкрити й закрити аби відповісти на дзвінок і звершити його. На початку нульових в телефонах почали з’являтися перші камери, що давали змогу фотографувати користувачам, що заманеться.

Народження мобільного телефону

Засновником першого мобільного телефону вважається інженер компанії Motorola Мартін Купер. У квітні 1973 року він зателефонував з портативного пристрою своєму товаришу по роботі. Цей телефон мав назву Motorola DynaTAC 8000X і мав великі габарити: довжина 33 сантиметри, вага 800 грамів. Він мав можливість накопичувати приблизно 30 контактів одночасно, а заряджати пристрій доводилось 10 годин. Майже 10 років телефон вдосконалювали, тому в комерційний продаж він поступив у 1983 році. Ціна його була величезною по тім міркам – 4000 доларів.

Перші телефони «розкладачка»

В 1989 році компанія Motorola запустила в продаж перший телефон з відкидною кришкою – так звана «розкладачка» Motorola MicroTAC 9800X. Він мав вагу 348 грамів, підсвічування клавіш, та однорядковий світлодіодний дисплей, який мав змогу показувати вісім знаків. А коштував він приблизно 3,5 тис. доларів. В 1996 році ця ж компанія випустила легендарну лінійку телефонів Motorola Star Tac. Він мав компактні розміри 123×60×27 мм. Вага його була лише 118 грамів. Час розмови – 90 хвилин. Також апарат мав віброрежим, дворядковий дисплей, 9 мелодій, телефонна книга вже мала можливість накопичувати 99 номерів.

Початок дев’яностих: новітні акумулятори та Nokia

Новим поштовхом у розвитку мобільних телефонів став літій-іонний акумулятор, який випустила компанія Sony у 1991 році. А вже через рік випустили перший телефон, який підтримує мережу другого покоління(GSM 2G) – Nokia 1011. Він мав монохромний дисплей, висувну антену. Пам’ять телефона давала змогу зберегти понад 99 номерів. Вага апарату була 495 грамів. Перевагою над попередниками була досить збільшена автономність. Ще одним проривом в розвитку мобільної індустрії стала можливість відправляти SMS. Першим телефоном, який давав змогу обмінюватись SMS став Nokia 2110. Також модель була оснащена калькулятором, будильником, секундоміром.

Кінець дев’яностих: слайдери, кольоровий дисплей, Т9

У 1996 році компанія Nokia випустила модель 8110, яка мала новий форм-фактор – слайдер. Модель мала захисну кришку, що зрушується вручну та прикриває собою клавіатуру. А вже у 1997 році в продаж на ринку випустили Siemens S10, який мав перший у світі кольоровий дисплей. Екран мав змогу підтримувати три кольори: синій, червоний, зелений, а також 8 відтінків. Ще однією новинкою цієї моделі був диктофон с записом до 20 секунд. У 1999 році вийшов перший телефон, який підтримував систему набору тексту Т9 – Sagem MC 850. Почалась нова епоха – текстова автозаміна. В 1999 році також з’явились перші емодзі, створені японським дизайнером Сігетака Куріта.

Перший телефон з камерою

У 2000 році компанія Sharp випустила перший мобільний телефон з вбудованою камерою з роздільною здатністю 0,1 мегапікселя. Пам’ять пристрою мала змогу зберігати не більше 20 фотографій. Вага його була лише 74 грами, а довжина 12,7 сантиметра разом з антеною. Але не дивлячись на це, популярність дана модель так і не змогла набрати. Більшою популярності набрали мобільні телефони з камерами Samsung SCH-V200.

Двотисячні роки: Bluetooth, Nokia 3310, 3G

В 2000 році компанія Sony випустила перший у світі телефон з підтримкою поліфонії – Sony J5. Ця ж компанія вперше розробила телефон, який підтримує Bluetooth – Sony Ericson T36, а в наступному році його оновлену версію - Sony Ericson T39. 2001 році на світовому ринку з’явилась легенда – Nokia 3310. Ця модель одразу знайшла популярність серед людей. Його перевагами стали міцність, доступність, надійність. Понад 125 мільйонів пристроїв цієї моделі було продано на світовому ринку.

В травні 2001 року вперше став доступним стандарт 3G. Швидкість інтернету сягала 2 Мбіт/секунду, в порівнянні з 2G, швидкість якої була лише 9,6 Кбіт/секунду. У 2002 році корпорація Siemens випустила перший телефон, який підтримував Java-додатки. Пристрій підтримував такі можливості: SMS, MP3-плеєр, ігри, органайзер, калькулятор, Інтернет, диктофон.

Перший iPhone

Глобальні зміни почались у січні 2007 року, коли Стів Джобс презентував світу iPhone першого покоління. Також було представлено фірмову операційну систему для цих гаджетів – iOS. Розробка тривала 2,5 роки, в продаж він поступив 29 червня 2007 року. Телефон мав стильний дизайн, великий екран з повноцінним сенсорним дисплеєм, та потужну операційну систему, що дало змогу користувачам використовувати додатки на своїх гаджетах. З мінусів була лиш відсутність підтримки 3G, та можливості записувати відео, не дивлячись на присутність камери. Саме випуск iPhone дав поштовх для розвитку інших смартфонів.

Розробка ОС Android

У вересні 2008 року біло презентовано мобільну операційну систему Android, яка стала головним конкурентом iOS. Розробкою цієї системи займались чотири людини – Ендрю Рубін, Річ Майнер, Нік Сірс, Кріс Уайт. Перший Android-смартфон T-Mobile G1 був випущений у жовтні 2008 року. Але за характеристиками та дизайном він сильно поступався iPhone. Врешті решт проект мав неабиякий успіх, і в наш час Android піднявся на п’єдестал серед лідерів у світовому рейтингу за популярністю серед всіх операційних систем.

Епоха помилок

У 2010 та 2011 році були випущені такі смартфони, як Google Nexus, Nokia Lumia 800, Nokia Lumia 710, але успіху вони не мали, бо не було запрограмовано ніяких нововведень. У 2013 році Apple випустила нове покоління своїх смартфонів — iPhoneiPhone 5S. В даній моделі був використаний сканер відбитків пальців Touch ID. Дана технологія одразу знайшла популярність, її почали використовувати в пристроях конкурентів.

2016 рік знаменувався випуском моделі Samsung Galaxy Note 7. Ця модель мала помилки конструкції, що призвело до того, що пристрої могли самозагоратись, та зриватись. Після запуску датчика Face ID в телефонах Apple в 2017 році всі конкуренти почали копіювати цю технологію, але розблокування пристроїв проходило вкрай повільно, а захист був на низькому рівні. Але саме Apple змогли вдосконалити цю технологію, тим самим підвищити захист своїх пристроїв.

Сьогодення телефонної індустрії

На сьогодні на світовому ринку є великі конкурентоспроможні компанії, такі як Apple, Samsung, Google. Розвиток смартфонів набирає великих обертів, з року в рік з’являються новітні функції й технології.

Не дивлячись на велику конкуренцію на світовому ринку, телефонна індустрія все ще інтегрує багато інновацій. Майбутній розвиток смартфонів має бути перспективним. Можливими напрямками розвитку смартфонів можуть бути:

  • Набагато покращена взаємодія з користувачем. Смартфони майбутнього зможуть бути більш інтуїтивними з використанням голосового керування, або в навіть мозкових хвиль.

  • Використання складних екранів. Така можливість дозволить розгортати екран, якщо необхідно його збільшити для роботи, або розваг, але сам смартфон буде компактним.

  • Удосконалення дисплеїв. В майбутньому дисплеї матимуть вищу роздільну здатність, що дасть можливість відтворювати графіку в кращій якості.

  • Ще більше використання штучного інтелекту. Ця функція створить можливість надавати більш персоналізовані послуги та допомогу.

  • Найновітніші камери з великою кількістю об'єктивів та вдосконаленими алгоритмами обробки фото. Вони нададуть змогу знімати ще більш дивовижні фотографії та відео.

Але все ж таки завжди можна пофантазувати, і можливо вже в найближчому майбутньому за допомогою смартфона можна буде проектувати його вміст на різні поверхні. Також можна припустити, що випустять гаджети з гнучкими корпусами, і їх можна буде скласти, чи розтягнути для зручності й компактності. А інтегрування розширеної доповненої реальності(AR) і віртуальної реальності (VR) може надати можливість поглиблюватись в інші світи.

Поява смартфонів зробила величезний вплив на людство. Вони змінили спосіб спілкування людей, підхід до отримання інформації та взаємодії з навколишнім світом. Смартфони дали змогу залишатися на зв’язку один з одним незалежно від місцеперебування. Вони зробили простішим доступ до інформації за допомогою виходу в Інтернет. Немає сумнівів, що в найближчому майбутньому телефони будуть грати важливу роль нашого повсякдення. Завдяки новітнім технологіям можливості телефонів стають безмежними.


Поділитися статтею

Коментарі

Більше корисних статей

Як захистити свій смартфон

Опубліковано: 26 квітня 2024
Час читання: 6 хвилин

11 речей, на які варто звернути увагу, купуючи вживаний iPhone

Опубліковано: 19 квітня 2024
Час читання: 10 хвилин

Топ-14 мобільних додатків для здоров'я, спорту та харчування

Опубліковано: 12 березня 2024
Час читання: 7 хвилин

Останні огляди

Додати коментар

Додати відповідь на коментар