Правильний спосіб врятувати смартфон після потрапляння води

Автор: Анастасія Тарасова
Опубліковано : 27 лютого 2024
Час читання : 7 хвилин

Оцінка
Правильний спосіб врятувати смартфон після потрапляння води

Зміст

Ви колись випадково упускали свій мобільний телефон у воду? Чи, можливо, він випадково виявився пральною машиною разом із одягом? Чи, можливо, вас кинули в басейн друзі, і ваш телефон виявився жертвою цієї розваги? У будь-якому випадку, якщо ваш телефон промок і неважливо, як це сталося, в більшості випадків це зазвичай означає, що вам доведеться замінити його. Але якщо ви звернете увагу на проблему швидко, тобто всі шанси врятувати його за умови, що ви зробите все правильно!

Вийміть телефон із води та вимкніть його

Як тільки ви зможете, витягніть свій мобільний телефон з води. Порти для заряджання, гучномовця, USB-з'єднання та інші пристрої на вашому телефоні можуть бути захищені лише частково. Як тільки телефон опиниться під впливом води, ці області можуть отримати пошкодження дуже швидко. Незабаром після того, як ви дістали телефон із води, вимкніть його без найменшої затримки.

Вийміть акумулятор.

Як тільки ви витягли мобільний телефон з води, швидко візьміть кілька паперових рушників або м'яку тканину, щоб акуратно витерти його, поки ви не знімете задню кришку та батарею. Це один із найважливіших кроків у порятунку вологого телефону. Багато компонентів всередині телефону можуть витримати контакт із водою, за умови, що вони не перебувають під напругою. Щоб визначити, чи був телефон пошкоджений водою, подивіться у куток поруч із відсіком для батареї: там має бути індикатор, пофарбований у білий колір, або обведений червоними смугами або без них. Якщо індикатор пофарбований у рожевий або червоний колір, телефон ушкоджений водою. Якщо вам невідомо, як витягти батарею, зверніться до посібника користувача.

Вийміть SIM-картку

Якщо в телефоні є SIM-картка, вийміть її. Безліч важливих контактів можуть зберігатися саме на SIM-карті. У деяких ситуаціях це може бути більш пріоритетним і доцільним, ніж телефон.

SIM-картки зазвичай досить надійно витримують контакт із водою, але швидке вилучення може дати сприятливі результати. Висушіть її ретельно та відкладіть убік до моменту повторного підключення телефону. (Пропустіть цей крок, якщо у Вашому телефоні немає SIM-картки).

Оцініть обсяг вологи, що потрапила в телефон.

а) Якщо вода було багато, наприклад, телефон був повністю занурений у воду або опинився у пральній машині. Найкращий варіант порятунку телефону – звернутися до професіоналів, які можуть професійно розібрати та очистити його від води. Якщо телефон все ще вологий, шанси на відновлення ще вищі. Чим швидше ви реагуєте, тим більше шансів на успіх. НЕ намагайтеся знову увімкнути телефон. Можливо, він спрацює, але існує висока ймовірність, що деякі його компоненти могли послабитись від впливу води і вийдуть з ладу через кілька днів, якщо не буде проведено спеціалізоване чищення.

б) Якщо контакт з водою був незначним, телефон торкнувся калюжі, але не повністю занурений у воду, або очевидно, що рідина не проникла всередину самого пристрою. У такому разі переходьте до наступних кроків, наведених нижче.

Розберіть свій мобільний апарат та залиште його просушитися

Розберіть свій мобільний апарат, витягніть з нього всі легкознімні компоненти, такі як динаміки, карти пам'яті та інше. Звільніть усі отвори та гнізда, щоб вони могли просохнути.

Протріть пристрій серветкою або м'якою тканиною

Осушіть телефон м'якою тканиною або серветкою. Не допускайте навіть найменшої кількості вологи всередині, оскільки це може призвести до короткого замикання або поломки пристрою. Важливо якнайшвидше позбутися зайвої вологи, щоб вона не зашкодила вашому апарату.

Акуратно витріть пристрій, уникаючи механічного впливу. Не трусіть і не пересувайте його без потреби, щоб не допустити потрапляння вологи всередину. Протріть його м'якою тканиною або паперовим рушником, уникаючи заповнення дрібних щілин та отворів. Продовжуйте акуратно протирати, щоб видалити якнайбільше вологи.

Застосуйте пилосос

Спробуйте скористатися пилососом, якщо потрібно видалити залишки рідини із внутрішніх частин апарата. Пройдіться пилососом по зонах впливу, потримавши його на відстані до 20 хвилин над кожною відкритою частиною. Цей метод є найбільш оперативним і може повністю осушити ваш телефон лише за 30 хвилин. Тим не менш, якщо ваш апарат був під водою тривалий час, не рекомендується вмикати його відразу. Будьте обережні і тримайте пилосос на безпечній відстані від пристрою, щоб уникнути статичної електрики, яка може завдати більшої шкоди, ніж сама волога.

Покладіть апарат на поверхню, що вбирає вологу

Розмістіть свій мобільний апарат на поверхні, що вбирає, такий як м'який рушник або паперові серветки. Переконайтеся, що він лежить рівно. Мета полягає в тому, щоб прибрати якнайбільше вологи. Залиште пристрій на 4–6 годин. Якщо вона все ще відчувається вологою, повторіть процедуру з пилососом. Швидкість дій грає ключову роль. Більшість сервісних центрів можуть ремонтувати мобільні пристрої, прийняті на ремонт протягом 24 годин.

Перевірте працездатність пристрою

Після того, як ви вжили всіх заходів щодо осушення свого мобільного апарату, перевірте кожну його частину на наявність вологи чи забруднень. Очистіть всі порти та відсіки від вологи та бруду. Спробуйте увімкнути пристрій та зверніть увагу на незвичайні звуки або сигнали. Якщо апарат не вмикається, спробуйте підключити його до зарядного пристрою без батареї, якщо він повністю висох. Якщо це спрацює, можливо, вам знадобиться нова батарея.

Перевірте гарантію

Якщо ваші власні зусилля по відновленню апарата не мали успіху, переконайтеся, що ваша гарантія ще діє. У цьому випадку зв'яжіться з виробником для отримання інформації щодо можливості ремонту або заміни. Якщо гарантія закінчилася, ви все одно можете звернутися до виробника за допомогою ремонту.

Зверніться до авторизованого сервісного центру

Чим довше ви відкладаєте звернення за допомогою, тим більше ризиків для вашого пристрою. Якщо ви не змогли відновити свій мобільний апарат після виконання всіх наведених дій, негайно зверніться до авторизованого сервісного центру, щоб мінімізувати подальші пошкодження. А якщо ні, то можуть виникнути серйозні несправності, включаючи не тільки екран. Багато сервісних центрів здатні виконати ремонт навіть у таких складних випадках за додаткову оплату.

Як не потрібно рятувати мобільний телефон, який потрапив у воду?

Кожна людина має свій власний метод порятунку смартфона: хтось вражає його, щоб вода витекла швидше, хтось вдається до екстреної сушіння феном. Серед популярних прийомів також зустрічається використання туалетного паперу для поглинання вологи або розміщення пристрою на сушарці або батареї.

До того ж, в наш час інтернет пропонує безліч методів для сушіння та відновлення мобільного телефону без професійної допомоги. Однак більшість таких порад не тільки не надають позитивного впливу на ваш апарат, але й можуть посилити ситуацію. Тому викриємо кілька поширених помилок щодо способів порятунку смартфона після падіння у воду.

Наприклад, застосування фена або батареї не є оптимальним рішенням, оскільки більшість сучасних смартфонів мають корпус, склеєний термоклеєм. Нагрівання корпусу може порушити герметичність, а в деяких випадках навіть пошкодити пристрій. У той же час, трясіння і спроби видути воду часто призводять до того, що краплі потрапляють у важкодоступні кути.

Ще один поширений спосіб - помістити телефон у холодильник для того, щоб змусити його працювати, стало досить популярним серед користувачів нещодавно, проте це міф поширюється швидко. Сьогодні ми хочемо викрити цей міф – заморожування телефону не приносить результатів. По-перше, після заморожування крига почне танути, утворюючи конденсат, і рідина не зникне. По-друге, при замерзанні молекули води розширюються та деформують корпус смартфона. Загалом різка зміна температурного режиму негативно впливає на роботу телефонів і ноутбуків, тому не рекомендується охолоджувати будь-який гаджет.

Чи може рис допомогти врятувати телефон?

Вважається, що рис добре вбирає вологу. Однак через невеликий розмір зерен не рекомендується використовувати рис (або будь-яку іншу крупу) для сушіння смартфона, оскільки вони можуть легко забити роз'єми. Більше того, крохмаль також може завдати серйозної шкоди вашому мобільному телефону.


Поділитися статтею

Коментарі

Більше корисних статей

Як захистити свій смартфон

Опубліковано: 26 квітня 2024
Час читання: 6 хвилин

11 речей, на які варто звернути увагу, купуючи вживаний iPhone

Опубліковано: 19 квітня 2024
Час читання: 10 хвилин

Топ-14 мобільних додатків для здоров'я, спорту та харчування

Опубліковано: 12 березня 2024
Час читання: 7 хвилин

Еволюція смартфонів: від перших моделей до сучасних технологій

Опубліковано: 05 березня 2024
Час читання: 8 хвилин

Останні огляди

Додати коментар

Додати відповідь на коментар