Нові сонячні панелі допоможуть відмовитись від традиційних батарейок

Автор: Галина Костенко
Опубліковано: 08 червня 2024
Час читання: 3 хвилини

Example image

На заводі в околицях Стокгольма кожні шість секунд виготовляється нова сонячна батарея вартістю в тисячі євро.

Подробиці

Ці мініатюрні елементи авторства компанії Exeger призначені для революції у використанні повсякденних ґаджетів на кшталт навушників, клавіатур тощо, що в перспективі може кардинально змінити ставлення до світла і взаємодію з технологіями.

Співзасновник компанії-виробника Джованні Філі під впливом довгих зимових ночей у Скандинавії прийшов до ідеї, що сонце – не єдине джерело енергії. Технологія очолюваного ним бренду дасть змогу використовувати енергію практично з будь-якого джерела світла – сонячного, місячного, свічкового тощо.

Сонячні панелі для приміщень існують уже кілька десятиліть. Перші калькулятори на сонячних батареях з’явилися в 1970-х рр. Однак ці ранні аморфні кремнієві елементи вирізнялися низькою потужністю, крихкістю і жорсткістю, що обмежувало їх застосування.

Прорив стався 1988 року, коли фахівцям Каліфорнійського університету вдалося створити сенсибілізовані барвниками сонячні елементи (т. зв. DSSC), які виявилися значно вигіднішими з економічної точки зору. Незабаром стартувало масове складання цих гнучких напівпрозорих елементів.

Філі разом зі своїм компаньйоном Хенріком Ліндстремом розробив кардинально новий електродний матеріал, що має провідність в 1 000 разів кращу, як порівняти з попередниками. Це призвело до створення сонячних елементів Powerfoyle, які зараз виробляються в комерційних масштабах. Вони, на відміну від традиційних скляних панелей, не містять срібних провідників і не чутливі до часткового затінення, що позитивно позначається на ефективності.

Запатентований матеріал Powerfoyle легко інтегрується в різні продукти, імітуючи поверхні на кшталт дерева, вуглецевого волокна, шліфованої сталі та шкіри, залишаючись при цьому водонепроникним, пилонепроникним і ударостійким. 

Розташований у Стокгольмі завод Exeger здатний щорічно “видавати на-гора” до 2,5 млн м². Такою продуктивністю в Європі не може похвалитися ніхто.

З моменту відкриття 2021 року підприємство Exeger є визнаним центром інновацій. За підрахунками керівництва компанії, до 2030 року їхня технологія так чи інакше торкнеться життя щонайменше 1 млрд людей.

Powerfoyle від Exeger - це запатентований матеріал сонячних елементів, спеціально розроблений для наших повсякденних потреб. Його унікальна властивість полягає в тому, що він може перетворювати будь-яке внутрішнє та зовнішнє світло на чисту, нескінченну енергію.

Ось деякі особливості Powerfoyle:

  1. Безкінечна енергія: Powerfoyle може працювати в будь-яких умовах освітлення, навіть при хмарному погоді або в приміщенні. Ви не потребуєте прямого сонячного світла, щоб зарядити свої пристрої.

  2. Гнучкий та міцний: Його гнучкий та налаштовуваний дизайн дозволяє інтегрувати його в будь-який продукт, який потребує живлення. Він може працювати на навушниках, бездротових динаміках, велосипедних шоломах та багатьох інших пристроях.

  3. Ефективність: Powerfoyle відрізняється від традиційних сонячних панелей. Він не чутливий до часткового затінення, що зазвичай знижує продуктивність інших фотоелектричних панелей.

  4. Інтеграція: Цей матеріал можна легко інтегрувати в різні продукти, імітуючи поверхні, такі як дерево, вуглецеве волокно, матова сталь та шкіра. Він залишається водонепроникним, пилонепроникним і ударостійким.

Завод Exeger у Стокгольмі виробляє Powerfoyle в комерційних масштабах, роблячи його найбільшим заводом такого роду в Європі. Цей матеріал вже інтегрований в семьох готових продуктах, і ще шість були оголошені. Ця інновація може відкрити нові можливості для безперервного живлення наших пристроїв та сприяти розв’язанню екологічних проблем нашої планети. Партнерами шведського бренду виступають компанії “Філіпс”, “Адідас” та ін. Найближчим часом до них може приєднатися Apple (переговори з цього приводу зараз у самому розпалі).


Поділитися новиною

Більше останніх новин

Смартфон Xiaomi 14 Civi Panda Design випустять 29 липня

Опубліковано: 26 липня 2024
Час читання: 2 хвилини

Adobe представила нові функції для Illustrator і Photoshop

Опубліковано: 25 липня 2024
Час читання: 2 хвилини

Останні статті

Як вибрати ідеальні безшумні навушники для геймінгу

Опубліковано: 23 липня 2024
Час читання: 8 хвилин

Майбутнє їжі: що ви будете їсти у 2050 році?

Опубліковано: 17 липня 2024
Час читання: 6 хвилин

ШІ-моделі мають улюблені числа — бо «вважають себе людьми»

Опубліковано: 19 червня 2024
Час читання: 6 хвилин

Основні моменти Apple WWDC 2024

Опубліковано: 16 червня 2024
Час читання: 7 хвилин

Останні огляди