Технології в справі. В Азії навчилися передбачати піщані бурі за допомогою штучного інтелекту

Автор: Галина Костенко
Опубліковано: 24 квітня 2024
Час читання: 2 хвилини

Example image

Щороку навесні Азію огортають смертоносні піщані бурі, але тепер штучний інтелект (ШІ) може допомогти їх передбачати. У кінці березня 2024 року жителі внутрішньої Монголії в Китаї спостерігали, як їхнє небо стало мутно-жовтим. Швидкість вітру досягала 100 кілометрів на годину, а видимість знижувалася до менше ніж 90 метрів. Вихід на вулицю ставав небезпечним.

З 1990-х років китайські вчені проводять обширні дослідження піщаних бур і розробили кілька систем прогнозування. Однак, точність прогнозів залишалася викликом. Нині вчені регіону застосовують ШІ та моделювання клімату для покращення прогнозів цього щорічного явища. Точніші прогнози можуть заощадити десятки мільйонів юанів щороку. Тільки у першому кварталі 2021 року піщані бурі завдали збитків на суму понад 30 мільйонів юанів на півночі Китаю, включаючи пошкодження ферм і будинків.

Піщані бурі виникають, коли сильні вітри пронизують сухі зони, такі як пустелі, піднімаючи пил з землі та здіймаючи його в повітря, іноді на висоту до 1500 метрів. Ці бурі можуть підхоплювати бактерії та токсичні металеві частинки, що робить їх потенційно шкідливими для здоров’я людей та навколишнього середовища. Під час піщаних бур смертність від серцево-судинних захворювань зростає на 25%, а від респіраторних проблем - на 18%. Втрати води та поживних речовин у ґрунті, спричинені цими бурями, можуть зменшити врожайність на 24% у Монголії.

Команда Чен Сію, атмосферного вченого з Ланьчжоуського університету в Китаї, розробила систему раннього попередження, яка використовує ШІ для прогнозування бур. “ШІ може вчитися, як піщані бурі розвиваються в часі та просторі з великої кількості даних”, - каже Хуан Цзяньпін, провідний дослідник Китаю у галузі динаміки пилу та видатний професор Ланьчжоуського університету. "І у нас вже є великий обсяг інформації про піщані бурі, включаючи дані спостережень на землі, супутникові дані та симуляції з різних моделей".

Китайські системи ШІ можуть прогнозувати піщані бурі в 13 країнах Азії, включаючи Китай, Таджикистан та Пакистан, на 12 годин раніше та з годинною точністю. Коли минулого року почалися випробування, системи на основі ШІ показали кращі результати порівняно з не-ШІ системами, з 13% менше помилок.

Ця інновація відкриває нові можливості для захисту людей та інфраструктури від руйнівних наслідків піщаних бур, а також для планування та адаптації до змін клімату в регіоні. Завдяки ШІ, майбутнє прогнозування піщаних бур виглядає більш ясним і безпечним.


Поділитися новиною

Більше останніх новин

Samsung запускає в Індії нові акумулятори на 10 000 мАг і 20 000 мАг

Опубліковано: 13 травня 2024
Час читання: 2 хвилини

Google Pixel Tablet: Новий рівень доступності без док-станції

Опубліковано: 11 травня 2024
Час читання: 2 хвилини

Останні статті

10 найкращих програм для хмарних сховищ у 2024 році

Опубліковано: 01 травня 2024
Час читання: 19 хвилин

Як захистити свій смартфон

Опубліковано: 26 квітня 2024
Час читання: 6 хвилин

11 речей, на які варто звернути увагу, купуючи вживаний iPhone

Опубліковано: 19 квітня 2024
Час читання: 10 хвилин

Топ-14 мобільних додатків для здоров'я, спорту та харчування

Опубліковано: 12 березня 2024
Час читання: 7 хвилин

Останні огляди